Werken aan veiligheid met Hans Verheijen

15 april 2024 - 15:15

Op en rondom Chemelot zijn dagelijks honderden mensen bezig met veiligheid. De komende tijd leer je een aantal van hen kennen. Je leest wat zij doen voor jouw veiligheid en die van andere omwonenden. Dit keer stellen we een aantal vragen aan Hans Verheijen. Hij is sinds 2020 burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen.

Wat betekent veiligheid voor jou persoonlijk? 

“Voor mij betekent veiligheid dat de inwoners van Sittard-Geleen en ikzelf ons vrij kunnen bewegen zonder gevoelens van angst of bedreiging. Onze gemeente moet voor iedereen een veilige leefomgeving zijn. Natuurlijk moet je je als omwonende van Chemelot veilig voelen. Chemelot ligt voor een groot deel in onze gemeente en daar hebben we extra aandacht voor. Maar veiligheid betekent ook verkeersveiligheid, brandveiligheid en het tegengaan van bijvoorbeeld criminaliteit. Mensen mogen erop vertrouwen dat ik mij voor hun veiligheid inzet.”

Hoe zorg je ervoor dat iedereen samen veilig rondom Chemelot kan leven en wonen?

“Als burgemeester werk ik nauw samen met Chemelot en andere instanties. We kijken heel goed naar de veiligheid in de omgeving, maar ook naar de impact op het milieu. Ik zie er ook op toe dat er een goed nood- en crisisplan is. Belangrijk vind ik dat we open met elkaar praten over wat er op Chemelot gebeurt. En dat we de eventuele zorgen van omwonenden serieus nemen en er met elkaar over in gesprek gaan als dat nodig is.”

Wat zou jij belangrijk vinden om te weten als je in de buurt van Chemelot zou wonen?

“Als omwonende zou ik regelmatig geïnformeerd willen worden over wat er op het Chemelot-terrein gebeurt. Vooral als het gaat om gevaarlijke stoffen en processen. Welke veiligheidsmaatregelen neemt Chemelot om ervoor te zorgen dat ik en mijn gezin geen gevaar lopen? In de tijd van de mijnen was er nauwelijks kritiek en wist iedereen wat er gebeurde. Met de overgang naar de chemie is dat veranderd. Mensen weten niet meer goed wat zich op Chemelot afspeelt. Open en actief communiceren is belangrijker dan ooit. En niet alleen digitaal, maar ook via offline kanalen om iedereen echt te bereiken. Vertel wat de bedrijven op Chemelot doen, welke belangrijke grondstoffen ze maken en leg uit wat er gebeurt als de sirene gaat. Ik merk dat mensen dat fijn vinden.”

De bustours die Chemelot organiseert vind ik belangrijk om te noemen. Toen ik zelf meeging begeleidde Loek Radix, de directeur van Chemelot, de bustour. We stopten onderweg bij het monument van de ramp met naftakraker 2 in 1975. Wat Loek vertelde raakte me. Zoiets mag nooit meer gebeuren. Dat is waar we ons elke dag met heel veel mensen voor inzetten. Zo’n bustour geeft je een goed beeld van wat we allemaal doen om de potentiële risico’s op Chemelot zo klein mogelijk te maken.”      

Hoe ben je privé met veiligheid bezig?

“Ik heb ooit eens meegelopen met een brandweertraining. Daarin werd verteld hoe belangrijk veilige vluchtwegen zijn. Dat is sinds die training wel een tik van mij geworden. Overal waar ik kom let ik erop dat er geen spullen op een trap liggen. Veel mensen zetten bijvoorbeeld de wasmand op de trap. Of kinderen laten speelgoed rondslingeren. Je weet nooit wanneer er brand uitbreekt. Als dat gebeurt ben je aangewezen op de vluchtwegen en wil je niet je nek breken over iets dat op de trap ligt.”

Welke veiligheidsprestatie vind je het waard om te delen? 

“Dat is het ondertekenen van het veiligheidsconvenant tussen de provincie Limburg, de gemeenten Beek, Stein en Sittard-Geleen en Chemelot. Het laat zien dat wij ons samen hard maken voor de veiligheid op en rondom Chemelot. We willen dat Chemelot het meest veilige chemische industrieterrein van Europa wordt. We hebben duidelijke veiligheidsnormen afgesproken, er zijn regelmatig inspecties en omwonenden worden op tijd geïnformeerd. Deze afspraken zijn strenger dan wat wettelijk verplicht is. Dat onderstreept hoe belangrijk wij veiligheid vinden.”

Fotocredits: MCMproductions


  • Deel deze pagina: