Wat is NL-Alert?

Stel, er breekt een grote brand uit waarbij niet alleen rook, maar ook andere gevaarlijke stoffen vrijkomen. Als je je in de omgeving bevindt en je hebt je mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvang je een tekstbericht. Hierin staat wat er aan de hand is. En wat je het beste kunt doen. Dankzij NL-Alert kunnen in de directe omgeving van de noodsituatie veel mensen worden bereikt en word je beter geïnformeerd.

Hoe werkt NL-Alert?

Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) noodsituatie uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de omgeving van het incident. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is volledig anoniem en helemaal gratis. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat jouw telefoon juist staat ingesteld voor NL-Alert. 

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit echter nog zelf doen.

De NL-Alert instelhulp geeft aan of jij je mobiel kunt instellen voor NL-Alert. Ga nu naar de instelhulp en stel je mobiel in.