Ongeval met gevaarlijke stof
Wat doet Veiligheidsregio Zuid-Limburg bij een ongeval met een gevaarlijke stof?
Als veiligheidsregio doen we ons uiterste best om inwoners en het milieu te beschermen tegen de risico’s van gevaarlijke stoffen. In de Nederlandse wetgeving zijn daarom strenge veiligheidseisen voor opslag, gebruik en transport van gevaarlijke stoffen. Als veiligheidsregio spelen we een belangrijke rol in het opstellen en controleren van deze eisen.
In een situatie waarin gevaarlijke stoffen vrijkomen, word je gewaarschuwd door de sirene of via een NL-Alert bericht. Als de sirene gaat, fungeert L1 radio als calamiteitenzender.
Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen die we als veiligheidsregio treffen, kan er altijd iets misgaan. Wat je precies moet doen als gevaarlijke stoffen vrijkomen, hangt af van de soort stof.
Toch geldt over het algemeen het volgende advies:
- Blijf binnen of ga naar binnen;
- Sluit ramen en deuren;
- Zet alle ventilatiesystemen uit;
- Luister naar L1 radio, kijk op deze website en volg de instructies op.
Breng jezelf in elk geval zo snel mogelijk in veiligheid en help zo mogelijk de mensen in je omgeving. Je hoort via de veiligheidsregio en L1 wat er precies aan de hand is en wat je verder moet doen.
Als er explosiegevaar is, dan proberen we je daar zo snel mogelijk over te informeren. Bijvoorbeeld door middel van een NL-Alert. Op dat moment geven we precies aan wat je moet doen.
Bij het vrijkomen van een gevaarlijke stof is het belangrijk om naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten, bij explosiegevaar is dat juist andersom. In de meeste gevallen zet je bij explosiegevaar de volgende stappen:
- Doe ramen en deuren open.
- Ga naar buiten als dat kan.
- Verlaat de directe omgeving.
- Zoek een plaats waar je achter kunt schuilen, zoals een groot gebouw.
- Geen tijd om naar buiten te gaan? Zoek de dikste muur om achter te schuilen.
- Blijf uit de buurt van ramen, spiegels en glazen deuren.
Na afloop van een explosie onderneem je de volgende stappen:
- Verlaat zo snel mogelijk het gebouw en begeleid mensen die extra hulp nodig hebben.
- Kijk uit voor losse elektriciteitsdraden, deze kunnen onder stroom staan.
- Kun je het gebouw niet verlaten, zoek dan een schuilplaats. Schuil onder zwaar meubilair of een deurpost.
- Blijf stil zitten en bescherm je hoofd en nek.
- Lig je onder het puin, blijf dan stil liggen en spaar je stem. Maak zo mogelijk geluiden door op buizen te tikken zodat hulpverleners je kunnen horen.
Woon je in de buurt van chemisch industrieterrein Chemelot? Hang de meterkastkaart op en wees voorbereid.
Je woont in de buurt van chemisch industrieterrein Chemelot. Logisch dat je dan wel eens vragen hebt. Wat maken die 60 fabrieken op Chemelot eigenlijk? Hoe veilig doen ze dat? En wat betekent dat voor jou?
Chemelot houdt de risico’s zo klein mogelijk met uitgebreide
veiligheidsmaatregelen. Maar wat als er toch iets gebeurt? Dan moet jij jezelf in veiligheid brengen. Zorg dat je weet wat je moet doen in een noodsituatie. De meterkastkaart helpt jou snel en juist te reageren. Hang ‘m meteen op een handige plek. Bijvoorbeeld in je meterkast. Zo weet je altijd wat je moet doen als de sirene gaat.
Heb je meer vragen?
Misschien zie je wel eens een vlam branden op Chemelot. Of merk je dat uit zo’n hoge schoorsteen een bruine pluim komt. Dat roept vragen bij je op. Begrijpelijk. Gelukkig kun je op verschillende manieren antwoord krijgen op die vragen. Je kunt Chemelot bijvoorbeeld zelf bezoeken. Ga een keer mee met de gratis bustour die Chemelot elke twee weken organiseert. Je ziet, hoort en snapt dan beter wat er op dat enorme terrein gebeurt. Kijk voor meer informatie op
samenveiligrondomchemelot.nl