Welke luchthavens hebben we in Zuid-Limburg?

In Zuid-Limburg ligt één luchthaven: Maastricht-Aachen Airport (of: MAA). MAA is één van de vijf nationale luchthavens. Het vliegveld ligt voor het overgrote deel in de gemeente Beek en deels in de gemeente Meerssen. Het aantal passagiers dat via MAA reist is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er vliegen dus steeds meer vliegtuigen vanaf en richting de vluchthaven.

Naast MAA is er ook een luchthaven nét over de grens bij Schinveld; in het Duitse Geilenkirchen ligt namelijk een NAVO-vliegbasis. Hoewel deze vliegbasis niet op Zuid-Limburgs grondgebied ligt, ligt de start- en landingsbaan van deze vliegbasis zo dicht bij de Nederlandse grens dat we ook hier rekening houden met de eventuele risico’s voor onze inwoners.

Wat doet Veiligheidsregio Zuid-Limburg bij een luchtvaartongeval?

Als Veiligheidsregio Zuid-Limburg kunnen we het risico op een luchtvaartongeval niet verkleinen; daarvoor zijn andere partijen verantwoordelijk. Wat we wél doen, is onze hulpdiensten zo goed mogelijk voorbereiden op een mogelijk luchtvaartongeval.

Die voorbereidingen treffen we onder andere door het opstellen van rampbestrijdingsplannen. Daarin staat beschreven hoe wij ons voorbereiden op verschillende scenario’s op of rond het vliegveld, zoals een vliegtuigongeval of kaping. Op basis daarvan oefenen we, zodat alle hulpdiensten tijdens een incident precies weten wat ze moeten doen.

Als inwoner kun je geen concrete voorbereidingen treffen om het risico op een luchtvaartongeval te verkleinen. Als er sprake is van een luchtvaartongeval zal Veiligheidsregio Zuid-Limburg zo snel mogelijk informatie geven via deze website, NL-Alert of calamiteitenzender L1 radio.