Werken aan veiligheid met Léon Houben

12 oktober 2023 - 13:19

Op en rondom Chemelot zijn dagelijks honderden mensen bezig met veiligheid. De komende tijd leer je een aantal van hen kennen. Je leest wat zij doen voor jouw veiligheid en die van andere omwonenden. Dit keer aan het woord Léon Houben van Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Wie is Léon Houben?  

“Ik heb eigenlijk twee functies. Ik ben directeur van Veiligheidsregio Zuid-Limburg én commandant van de brandweer. De ene keer draag ik dus mijn brandweeruniform, de andere keer mijn ‘zakelijk’ uniform. Ik ben ooit als 18-jarige bij de vrijwillige brandweer in Susteren begonnen en zat bijna 25 jaar op de tankautospuit. Mijn vader was ook brandweerman.”

Wat betekent veiligheid voor jou?

 “Veiligheid betekent voor mij dat iedereen in Zuid-Limburg zich veilig kan voelen. Daar horen de mensen die in de buurt van Chemelot wonen bij. Maar ook dat mijn collega’s hun werk veilig kunnen doen. Goed communiceren is daarbij heel belangrijk. Wij moeten mensen goed en tijdig informeren als er op Chemelot iets gebeurt. En vertellen wat wij doen voor hun veiligheid. Maar we verwachten ook iets van hen. Want wij kunnen heel veel, maar niet in één klap 20.000 mensen helpen. Zorg bijvoorbeeld dat je zelf weet wat je moet doen als de sirene gaat.”   

Stel dat je zelf vlak bij Chemelot zou wonen. Wat zou dat met je doen?

“Dan zou ik zelf ook regelmatig vragen hebben. Ik kan me goed verplaatsen in de omwonenden en snap dat er wel eens onrust is. Je wil snel weten wat er aan de hand is. En ook snel van ons horen dat het weer veilig is. Maar mensen moeten ook begrijpen dat we tijd nodig hebben. Het duurt al gauw een halfuur tot een uur voordat we de eerste metingen hebben gedaan. Pas als we weten wat er aan de hand is, kunnen we uitsluitsel geven over de aard van het ongeval of van de gevaarlijke stof. In de tussentijd gebeurt het wel eens dat er al foto’s op social media verschijnen door wie dan ook. Zo’n berichten zorgen voor onrust en worden gedeeld, terwijl er misschien niet zoveel aan de hand is. Maar dat moeten we eerst uitzoeken. Dat kost tijd omdat we het graag goed doen. Als je te snel roept dat het veilig is en het blijkt achteraf niet zo te zijn, dat wil je ook niet.”

Hoe kijk jij naar de veiligheid van Chemelot?

“Ik kijk naar veiligheid vanuit vertrouwen, niet vanuit wantrouwen. Maar dat komt natuurlijk omdat ik meer informatie heb. Als je weet wat er op veiligheidsgebied allemaal wordt gedaan, heeft dat een positief effect op je eigen veiligheidsgevoel. Daarom zijn die bustours en open dagen die Chemelot organiseert zo goed. Dan heb je als omwonende de kans om je een beter beeld te vormen. Zo organiseren wij op onze beurt deze maand oktober een pop-up store Veilig Leven in de Makado Beek. Daar leren mensen hoe ze zichzelf kunnen voorbereiden. Want 100% veiligheid is onmogelijk. Maar als er iets gebeurt, weet dan dat wij goed zijn voorbereid. Wij zijn een geoliede organisatie met vakmensen die precies weten wat ze moeten doen. Ook als de omstandigheden moeilijk zijn”

Hoe ben je privé met veiligheid bezig?

“Natuurlijk kijk ik als brandweerman ook privé vaak door een veiligheidsbril naar dingen. Zo ben ik nogal gefocust op brandmelders. Die zijn echt heel belangrijk om in je huis op te hangen. Ze kunnen meer voor je doen dan wij als brandweer. Ze waarschuwen je direct, terwijl wij er pas na een paar minuten zijn. Daar wijs ik ook vrienden en familie regelmatig op. Laatst nog in het bejaardenhuis waar mijn moeder woont. Maar ik denk dat alle hulpverleners dat wel hebben. Dat zit gewoon in onze genen.” 


  • Deel deze pagina: