Wateroverlast: weet jij wat je moet doen?

13 juli 2021 - 11:50
ActueelAlgemeen

We krijgen in Limburg de komende dagen te maken met veel neerslag in korte tijd. Het KNMI heeft vanaf vandaag (dinsdag) code geel afgekondigd voor zware regenval, dat kan leiden tot wateroverlast. Weet jij hoe je je kunt voorbereiden op plotselinge wateroverlast? Op www.wachtnietopwater.nl vind je tips wat je kunt doen voor de veiligheid van jou en anderen om je heen.

Bereid je voor op wateroverlast

Er is een aantal dingen die je als inwoner kunt doen om beter voorbereid te zijn op plotselinge wateroverlast. Zo geeft het KNMI regelmatig waarschuwingen voor extreem weer en is er een aantal belangrijke maatregelen die je voor én tijdens wateroverlast kunt nemen voor je eigen veiligheid en die van anderen. Op wachtnietopwater.nl vind je handige tips daarvoor. Eén van de tips is om losse voorwerpen zoveel mogelijk naar binnen te halen, zodat ze niet kunnen wegdrijven. Denk daarbij aan tuinmeubilair, afvalcontainers en bloembakken. Op die manier verminder je de kans op onveilige situaties voor jezelf en anderen. Zorg dat je dakgoot schoon is en de afvoerpijp niet verstopt is en zet je auto  op de handrem of in een versnelling, zodat deze bij plotselinge wateroverlast niet wegdrijft. 

Help anderen

Tegenwoordig weten we steeds vroeger wanneer ons een fikse regenbui te wachten staat: het KNMI kondigt code geel of code oranje af en via apps als Buienradar zien we precies wanneer er regen dreigt te vallen. Toch heeft niet iedereen in onze samenleving toegang tot zulke informatie. Vooral oudere mensen zijn vaak niet online actief waardoor ze zulke informatie missen. En als ze niet weten dat er een hevige regenbui aankomt, kunnen zij zich hier ook niet op voorbereiden. 

Ken jij iemand die niet online actief is? Of heb je familie of vrienden die zich niet of minder goed kunnen redden? Kijk dan naar hen om. Breng hen op de hoogte van de situatie of vraag wat je voor hen kan doen. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag dan familie, vrienden of buren of zij je op de hoogte willen brengen als wateroverlast dreigt en willen helpen wanneer dat nodig is.

Wat doe je tijdens wateroverlast?

Op wachtnietopwater.nl vind je ook tips voor maatregelen die je kunt nemen als er sprake is van wateroverlast. Als het water je huis binnenstroomt, is het bijvoorbeeld belangrijk om gas en elektriciteit uit te schakelen. Zo voorkom je brand of kortsluiting. Een andere belangrijke maatregel is om alarmnummer 112 alléén te bellen bij acuut gevaar. Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Bel daarom bij situaties die niet levensbedreigend zijn 0900-0904, zodat de lijn van 112 vrij blijft voor levensbedreigende en acute zaken Bij situaties die geen direct gevaar opleveren, zoals een verstopte riolering in jouw straat, kun je contact opnemen met de gemeente. Betreft het een ongevaarlijke situatie in je woning of tuin, dan kun je zelf maatregelen nemen.


  • Deel deze pagina: