Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Universiteit Maastricht slaan handen ineen

23 mei 2019 - 09:46
ActueelAlgemeen

Welke factoren dragen bij aan een succesvolle samenwerking in coördinerende crisisteams? Universiteit Maastricht onderzocht het samen met Veiligheidsregio Zuid-Limburg en enkele andere partners.

Effectief functionerende multidisciplinaire crisisteams: een belangrijk speerpunt van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Vandaar dat we een aantal jaar geleden, samen met de Universiteit Maastricht, gestart zijn met het onderzoeksprogramma ‘Samenwerken in coördinerende crisisteams’. Binnen dit programma onderzoekt de Universiteit Maastricht (afdeling Educational Research and Development), samen met Veiligheidsregio Zuid-Limburg en enkele andere partners, welke factoren bijdragen aan een succesvolle samenwerking in coördinerende crisisteams. Hoewel de samenstelling van een crisisteam per incident kan verschillen, moet het resultaat immers zoveel mogelijk gelijk zijn: een zo effectief mogelijke bestrijding van de ramp of crisis.

Multidisciplinaire crisisteams: wat doen ze?

Multidisciplinaire crisisteams komen in actie als bij een incident de expertise van meerdere partijen gewenst is (bijvoorbeeld brandweer, politie, geneeskundige zorg en gemeente). Denk bijvoorbeeld aan een grote brand waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen. In een dergelijk geval zal de brandweer zich ontfermen over het bestrijden van de brand en de stoffen die daarbij vrijkomen, de politie zal zorgen voor het afzetten van toegangswegen en de geneeskundige zorg biedt eerste hulp aan slachtoffers. Bevolkingszorg (gemeenten) zorgt in zo’n geval onder andere voor de opvang van betrokkenen.

Veiligheidsregio Zuid-Limburg zorgt voor het opleiden, trainen en oefenen van multidisciplinaire crisisteams

De betrokken partijen hebben tijdens een ramp of crisis ieder hun eigen verantwoordelijkheden. Toch kan de een niet zonder de ander. Zo kunnen de acties van de politie de werkzaamheden van de brandweer of geneeskundige hulpverlening elkaar beïnvloeden. Daarom bepalen de partijen ook samen hun acties. Dat doen ze in crisisteams die variëren in grootte en samenstelling, afhankelijk van de grootte en aard van de ramp of crisis. In die crisisteams heeft ieder zijn eigen rol: de één is voorzitter, de ander beheert de informatiestromen en weer een ander is verantwoordelijk voor communicatie. Als Veiligheidsregio Zuid-Limburg zorgen we ervoor dat iedereen zijn rol in een dergelijk crisisteam zo goed mogelijk kan uitvoeren: we leiden mensen op, trainen ze en zorgen regelmatig voor gezamenlijke oefeningen.   

Onderzoeksprogramma ‘Samenwerken in coördinerende crisisteams’

Binnen het onderzoeksprogramma ‘Samenwerken in coördinerende crisisteams’ onderzoeken Dr. Selma van der Haar, Drs. Michael Hoven, Dr. Piet van den Bossche en Prof. dr. Mien Segers van de afdeling Educational Research and Development van de Universiteit Maastricht, samen met Veiligheidsregio Zuid-Limburg, ziekenhuizen in Limburg, Sitech Services (Chemelot) en de veiligheidsregio’s Limburg-Noord, Kennemerland, Noord Holland-Noord, Gooi & Vechtstreek en Gelderland-Zuid, welke factoren bijdragen aan een succesvolle samenwerking in coördinerende crisisteams.

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels bekend en worden momenteel geïmplementeerd in de crisisorganisatie. Daarmee zijn we echter nog niet klaar: ook het vervolgonderzoek staat in de startblokken. In dat vervolg wordt gefocust op de rol van de leider in coördinerende crisisteams: welke gedragingen van voorzitters zijn het meest effectief voor de interactie en effectiviteit van crisisteams?

Resultaten van het onderzoek

Benieuwd naar de resultaten van het eerste onderzoek? Neem dan contact op met Henny Dankers van het secretariaat van de afdeling Educational Research and Development van de Universiteit Maastricht (h.dankers@maastrichtuniversity.nl).


  • Deel deze pagina: