Uitzondering voor gebouwen van groot belang in Veiligheidsregio Zuid-Limburg

02 oktober 2020 - 10:56
ActueelCoronavirus

Veiligheidsregio’s kunnen een ontheffing verlenen voor het maximum van 30 personen per zaal in gebouwen die van groot belang zijn voor de regio. Om duidelijkheid te bieden is een inventarisatie gemaakt van deze gebouwen in de regio.

Update (04.10.2020): Onderstaand bericht is op 4 oktober aangevuld
Tijdens de landelijke persconferentie van maandag 28 september zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende 3 weken van kracht.

Deze maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen. Dat is noodzakelijk omdat de cijfers, landelijk, maar ook in onze regio, een zeer zorgelijke stijging laten zien.

Veiligheidsregio’s kunnen nu een ontheffing verlenen voor het maximum van 30 personen per zaal in gebouwen die van groot belang zijn voor de regio. Door de verschillende veiligheidsregio’s wordt hier op uiteenlopende manieren invulling aan gegeven. In Veiligheidsregio Zuid-Limburg is overeenkomstig met Veiligheidsregio Limburg-Noord en andere veiligheidsregio’s gekozen de ontheffingen primair te richten op specifieke gebouwen van groot belang. Om duidelijkheid te bieden is een inventarisatie gemaakt van deze gebouwen in de regio.

De volgende gebouwen krijgen een ontheffing:

  • Theater aan het Vrijthof in Maastricht;
  • MECC Maastricht;
  • Muziekgieterij in Maastricht;
  • Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en Kerkrade;
  • Speelhuis De Domijnen in Sittard.

Aanvullend hierop is er nog een aantal verzoeken tot ontheffing in behandeling.

De ontheffingen gelden voor de reguliere, reeds bestaande programmering en is onderhevig aan landelijke ontwikkelingen. Dat betekent dat wanneer er nieuwe richtlijnen of maatregelen volgen, wij deze uiteraard zullen naleven. Voor de overige functies van de genoemde gebouwen geldt dat deze moeten voldoen aan de overige maatregelen. Naar verwachting volgen komende week meer landelijke kaders voor deze ontheffingen.

Juist daarom zijn wij terughoudend geweest in het toekennen van ontheffingen. Wij staan er immers samen voor aan de lat om kwetsbaren te beschermen, te voorkomen dat de zorg weer overloopt, zicht te houden op het virus en clusters te vermijden. Dat lukt alleen samen.


  • Deel deze pagina: