Tussentijds verslag voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg GRIP 4 COVID-19

06 november 2020 - 14:00
Actueel

Annemarie Penn-te Strake, voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg, legt bij afschaling van GRIP 4 en het in werking treden van de tijdelijke wet maatregelen covid-19 verantwoording af aan de gemeenteraden over de besluiten en de maatregelen die zijn genomen. Bij een gecoördineerde aanpak van een crisis is de voorzitter van een veiligheidsregio dit namelijk verplicht. Vooruitlopend daarop, en om tussentijds stil te staan bij het verloop van de coronacrisis, doet ze alvast digitaal verslag van de afgelopen periode.

Gecoördineerde aanpak

Aan het einde van 2019 stak in de regio Wuhan in China het coronavirus de kop op. Het virus verspreidde zich snel en al gauw beperkten de besmettingen zich niet meer alleen tot dit land. Wereldwijd werden er diverse, en soms verregaande, maatregelen getroffen om het virus onder controle te krijgen. Ook in Nederland werden we al snel met het virus en de gevolgen ervan geconfronteerd.

Op 27 februari werd de eerste besmetting in ons land gemeld en sindsdien heeft het virus een grote impact op ons dagelijkse en sociale leven. Op die dag werd duidelijk dat een gecoördineerde aanpak van de bestrijding (GRIP 4) van het virus noodzakelijk is. De voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg kreeg daarmee de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, zoals bedoeld in artikel 39 van de Wet Veiligheidsregio’s.

Digitaal verslag

In een digitaal verslag informeert Annemarie Penn-te Strake de gemeenteraden over het verloop van de crisis tot september 2020.

Het digitale verslag bestaat uit een toelichting op de crisisorganisatie, een samenvatting met relevante cijfers en grafieken, een tijdijn met besluiten van het regionaal beleidsteam en de aanwijzingen van de minister en een korte impressie van de vragen, bezwaren en gerechtelijke procedures op de noodverordening.

Tussentijds verslag voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg GRIP 4 COVID-19

Dit verslag ligt nu voor aan de gemeenteraden van de zestien gemeenten in Veiligheidsregio Zuid-Limburg.


  • Deel deze pagina: