Start Nationale Brandpreventieweken 2024

01 oktober 2024 - 10:52
Actueel

Ieder jaar vinden in oktober de Nationale Brandpreventieweken plaats, waarin de brandweer extra aandacht vraagt voor brandveiligheid. Dit jaar staat in het teken van veilig laden. Veilig laden van bijvoorbeeld e-bikes en e-scooters, maar ook van andere apparaten. Sander Eijkenboom, Specialist Brandveilig Leven bij Veiligheidsregio Zuid-Limburg, heeft tips om veilig om te gaan met jouw elektrische apparaten!

De helft van het aantal woningbranden wordt tegenwoordig veroorzaakt door elektrische apparaten, blijkt uit data van het Verbond van Verzekeraars. Belangrijk dus om te weten wat je zelf kunt doen om dit te voorkomen.

Sander, waarom is het zo belangrijk om veilig te laden?
“Nou schrik niet, maar een gemiddeld huishouden in Nederland bevat 131 elektrische apparaten. Dat zijn cijfers uit 2023 en daarmee bedoelen we alle apparaten met een stekker of op batterijen. Bij verkeerd gebruik van deze apparaten kan het misgaan. Bij ons in Zuid-Limburg is helaas al een dodelijk slachtoffer gevallen door een laptop met doorgebrande accu. Daarnaast zien we vaker incidenten die nog nét goed aflopen. In Kerkrade moest bijvoorbeeld een moeder met haar kinderen het dak op vluchten vanwege brand door een elektrische step. Er zijn tal van voorbeelden te noemen die maar net goed aflopen. Ook niet gek, want het aantal elektrische apparaten neemt alleen maar toe. In 2013 had een huishouden er gemiddeld ‘maar’ 93, dus de laatste tien jaar is het flink gestegen. Het is belangrijk dat mensen weten hoe je met al die verschillende apparaten veilig kunt omgaan.”

Waarom is het bijvoorbeeld verstandig om telkens de originele oplader te gebruiken?
En zeg eens eerlijk: Doe je dat zelf ook?

“Tot enkele jaren geleden was ik mij niet bewust van de vele risico’s van het gebruik van niet originele laders. Ik maakte bij aanschaf van een (extra) oplader dan al snel de keuze voor een goedkoop alternatief. Nu ik de risico’s en voorbeelden ken, gebruik ik alleen de originele opladers.
Ook omdat het gebruik hiervan de levensduur van de batterij of accu aanzienlijk kan verlengen. Dit komt omdat ze zijn ontworpen om de juiste hoeveelheid stroom te leveren die het apparaat nodig heeft. Dit voorkomt overbelasting van de batterij, wat kan leiden tot vroegtijdige slijtage, een kortere levensduur en onveilige situaties. Originele opladers zijn duurder dan goedkopere alternatieven uit bijvoorbeeld China, maar ook beter en veiliger. Daarom adviseren we altijd te kiezen voor een originele oplader.”

Duidelijk verhaal van die lader. Heb je nog andere tips?
“Laad bij voorkeur overdag, zo ben je er snel bij als er iets mis is. En laad in de buurt van een rookmelder, een snelle waarschuwing is vaak van levensbelang. Je accu voelt zich het lekkerst bij kamertemperatuur, hou hem dus weg van extreme temperaturen zoals kou of oververhitting. Gebruik een geaard stopcontact en zoals gezegd gebruik de originele lader. Ook belangrijk: vol = vol. Haal de lader uit het stopcontact als de accu vol is, dat is beter voor de veiligheid én levensduur.”

Hoe weet ik nu of het misgaat en wat kan ik dan het beste doen?
“De eerste tekenen kunnen verhoogde temperatuur of lichte rook zijn. Ook kan er een vreemde geur zijn, of zelfs vonken. Stop dan onmiddellijk met het gebruik van het apparaat, want het kan snel gaan. In een paar seconden kan enorm veel giftige rook vrij komen en sommige apparaten kunnen zelfs ontploffen.
Breng je apparaat snel naar buiten en uit de buurt van brandbare materialen. Dompel het toestel vervolgens tenminste 48 uur in een emmer of bak met water. Let wel; Doe dit alleen als het nog veilig kan. Zijn er vlammen of heftige rook? Breng dan jezelf en anderen in veiligheid en bel 112.“

Wil je tot slot nog iets delen met de lezers?
“Een belangrijk doel van de brandweer is bewustzijn creëren rondom het veilig opladen van accu’s. Weet wat je doet en realiseer je dat bij verkeerd gebruik van je apparaten het snel mis kan gaan. Laad slim, laad veilig. Zo voorkom je ongelukken en verleng je ook nog eens de levensduur van je accu”.


  • Deel deze pagina: