Plotselinge wateroverlast: kan ik me daarop voorbereiden?

30 juni 2021 - 11:40
ActueelAlgemeen

Gisteren werd onze regio opgeschrikt door hevige regenval. Onder andere in Eygelshoven, Kerkrade, Landgraaf en Meerssen kregen inwoners te maken met problemen als gevolg van regen. Helaas gaat de klimaatverandering gepaard met steeds heviger wordende regenbuien. En worden de gevolgen steeds groter. Daarmee rijst de vraag of je je kunt voorbereiden op plotselinge wateroverlast? Gelukkig is het antwoord daarop ‘ja’. In onderstaand artikel geven we weer wat jij kunt doen om bij plotselinge wateroverlast onveilige situaties voor jezelf en anderen zoveel mogelijk te beperken.

Je voorbereiden op iets dat ‘plotseling’ gebeurt. Dat is natuurlijk erg moeilijk. Wateroverlast komt vaak onverwacht. Dat er regen gaat vallen is vaak wel duidelijk, maar waar de buien precies terechtkomen? Dat weet niemand precies. Toch is er een aantal dingen die je als inwoner kunt doen om beter voorbereid te zijn op plotselinge wateroverlast. Zo geeft het KNMI regelmatig waarschuwingen voor extreem weer en is er een aantal belangrijke maatregelen die je voor én tijdens wateroverlast kunt nemen voor je eigen veiligheid en die van anderen.  

Volg de weerwaarschuwingen van het KNMI

Zoals je wellicht weet, geeft het KNMI regelmatig een kleurcode af voor extreem weer. Meestal is dat code geel, maar soms ook code oranje of code rood. Een kleurcode geldt altijd voor de gehele provincie Limburg. Het is niet mogelijk om alleen voor Zuid-Limburg een weerwaarschuwing te geven. Dat leidt weleens tot verontwaardiging bij mensen, aangezien het extreme weer (lokaal) niet altijd tot uiting komt. Dat is begrijpelijk, maar het betekent niet dat de waarschuwing onterecht is. Zo is er bij code geel ‘mogelijk kans op gevaarlijk weer’. Het betekent dus niet dat het sowieso gebeurt. En dus ook niet dat jij ermee te maken krijgt. Maar door je bewust te zijn van het weer waarmee je te maken kunt krijgen, kun je wél je gedrag aanpassen. Meer info over de betekenis van de kleurcodes van het KNMI vind je op onze pagina over extreem weer.

Bereid je voor op plotselinge wateroverlast: kijk eens op wachtnietopwater.nl

De hevige regenval van gisteren is een goed voorbeeld van ons veranderende klimaat. De regenbuien worden steeds heviger. En de gevolgen helaas steeds groter. Gisteren was in het begin sprake van code geel, maar in de loop van de avond werd code oranje afgekondigd. Weet jij in zo’n geval welke maatregelen je in en om je huis kunt nemen zodat je jezelf zo goed mogelijk kan beschermen tegen hevige regenval? Op wachtnietopwater.nl vind je handige tips daarvoor. Eén van de tips is om losse voorwerpen zoveel mogelijk naar binnen te halen, zodat ze niet kunnen wegdrijven. Denk daarbij aan tuinmeubilair, afvalcontainers en bloembakken. Op die manier verminder je de kans op onveilige situaties voor jezelf en anderen.

Wat doe je tijdens wateroverlast?

Op wachtnietopwater.nl vind je ook tips voor maatregelen die je kunt nemen als er sprake is van wateroverlast. Als het water je huis binnenstroomt, is het bijvoorbeeld belangrijk om gas en elektriciteit uit te schakelen. Zo voorkom je brand of kortsluiting. Een andere belangrijke maatregel is om alarmnummer 112 alléén te bellen bij acuut gevaar. Hiervan is sprake wanneer iemand direct in gevaar is of dreigt te raken. Door 112 alleen te bellen als dat écht nodig is, voorkomen we dat de meldkamer overbelast raakt. En dát zorgt er weer voor dat mensen die acuut hulp nodig hebben ook geholpen kunnen worden. In onderstaande afbeelding zie je precies welk nummer je op welk moment kan bellen. Tip: bewaar de afbeelding op je telefoon!

Meer informatie

Kijk voor meer tips voor maatregelen die je kunt nemen in geval van plotselinge wateroverlast op www.wachtnietopwater.nl.


  • Deel deze pagina: