Oefening natuurbrandbestrijding op de Brunssummerheide

12 oktober 2021 - 10:56
Oefening

Op donderdag 14 oktober wordt op de Brunssummerheide een oefening natuurbrandbestrijding gehouden met medewerking van Fire Bucket Operations (FBO) van Defensie. Veiligheidsregio Zuid-Limburg organiseert deze oefening in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten, Defensie, Veiligheidsregio Noordoost Gelderland en de gemeenten Brunssum, Landgraaf en Heerlen.

Door het veranderende klimaat wordt het risico op natuurbranden steeds groter, maar ook het gevaar dat ze langduriger worden en op meer plaatsen gelijktijdig uitbreken neemt toe. De grote branden afgelopen jaar in de Peel en in het Meinweg gebied zijn hier voorbeelden van. Ook de Brunssumerheide is een gebied waar in het geval van een worst case scenario een onbeheersbare brand kan ontstaan waarbij ondersteuning van Defensie noodzakelijk is.

Daarom is het van belang dat diverse partners in de brandbestrijding met elkaar de  mogelijkheden verkennen om op een efficiënte wijze dit soort branden te bestrijden. Centraal staat tijdens deze oefening de samenwerking tussen de brandweer en de FBO. Deze zullen met twee helikopters, een Chinook en een Cougar, een fictieve brand midden op de Brunssummerheide gaan bestrijden. Zij zullen met behulp van zogenoemde fire buckets grote hoeveelheden water op een aangewezen plek lozen. Hierbij is het samenspel tussen de eenheden op de grond en de helikopters cruciaal. Uitgangspunt van de oefening is om op een zo realistisch mogelijk wijze te oefenen zonder schade te berokkenen aan de natuur en met zo min mogelijk overlast voor omwonenden en bezoekers. Om de veiligheid van iedereen te waarborgen zijn deze dag enkele gedeeltes van de Brunssummerheide voor bezoekers niet toegankelijk. Verkeersregelaars zullen voor afzettingen zorgdragen.

 


  • Deel deze pagina: