Noodverordening 4 november op enkele punten aangepast
De noodverordening van 4 november is op enkele punten aangepast. De wijzigingen hebben onder andere gevolgen voor buurt-of dorpshuizen en bibliotheken. De wijzigingen zijn verankerd in een nieuwe noodverordening die per 6 november 22.00 uur van kracht is.
De noodverordening van 4 november is op enkele punten aangepast. De wijzigingen hebben onder andere gevolgen voor buurt-of dorpshuizen en bibliotheken. De wijzigingen zijn verankerd in een nieuwe noodverordening die per 6 november 22.00 uur van kracht is.
Geen tijd om de hele noodverordening te lezen, maar wél benieuwd naar de belangrijkste wijzigingen? Hieronder een kort overzicht van de voornaamste veranderingen ten opzichte van de noodverordening van 4 november.
Buurt- of dorpshuizen en bibliotheken mogen openblijven
Op basis van de vorige noodverordening mochten bibliotheken en buurt- of dorpshuizen hun gebouw niet openstellen voor publiek. Met de nieuwe noodverordening komt daar verandering in. Een buurt- of dorpshuis mag zijn gebouw openstellen voor publiek indien daar, op afspraak, activiteiten gericht op individuele maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare groepen plaatsvinden. Ook bibliotheken mogen open, mits ze worden opengesteld als afhaalfunctie of als locatie voor georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding.
Ontheffing uitvaarten
De nieuwe noodverordening biedt de veiligheidsregio de mogelijkheid om een ontheffing te verlenen voor het maximumaantal personen bij een uitvaartplechtigheid in een uitvaartcentrum. Zonder ontheffing zijn bij een uitvaartplechtigheid niet meer dan 30 personen toegestaan. Een ontheffing wordt alleen verleend in het geval van bijzondere omstandigheden.
Algemene regels blijven gelden
Het is nog steeds van groot belang dat iedereen zich zo goed mogelijk aan de algemene maatregelen houdt:
-
Heb je klachten? Blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Was vaak je handen met zeep.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Werk thuis, behalve als het niet anders kan.
- Vermijd drukke plekken.
- Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.
Alleen samen houden we het coronavirus onder controle.
Meer informatie
Voor algemene informatie over het coronavirus en de maatregelen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Ook kun je telefonisch contact opnemen met de Rijksoverheid via het landelijk publieksinformatienummer: 0800 1351.
Voor vragen over handhaving of mogelijkheden in een specifieke situatie (bv. als ondernemer), kun je het beste contact opnemen met je eigen gemeente.
Klachten?
Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis, bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Voor andere gezondheidsvragen kun je terecht bij je eigen huisarts of neem contact op met de informatielijn van de GGD Zuid-Limburg, tel. 088 - 880 50 05.