Limburg kan eerste 2.000 Oekraïense vluchtelingen een veilig thuis bieden

18 maart 2022 - 11:41
ActueelOekraïne

Op 3 maart 2022 hebben alle veiligheidsregio’s van het kabinet de opdracht gekregen om binnen twee weken 1.000 opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. De gemeenten zorgen voor de opvanglocaties en de veiligheidsregio’s voor de coördinatie. In Limburg verloopt dit goed. In beide veiligheidsregio’s zijn meer dan duizend opvangplekken gerealiseerd. Door de inspanningen van Limburgse gemeenten hebben ruim vierhonderd Oekraïense vluchtelingen in onze provincie inmiddels een veilig heenkomen gevonden. We zijn ontzettend blij dat we hen dat kunnen bieden.

Een thuis bieden in plaats van een slaapplaats

Hoofdtaak is om een veilig thuis te bieden aan mensen die uit een verschrikkelijke situatie komen, met alle zorgen van dien. Voor beide veiligheidsregio’s ligt de prioriteit daarom bij locaties waar Oekraïense vluchtelingen op een goede manier voor langere tijd kunnen verblijven; met goede voorzieningen die ook de ruimte bieden om even rustig op adem te kunnen komen. Het gaat hierbij om locaties zoals leegstaande verzorgingstehuizen, vakantiewoningen en panden die relatief snel kunnen dienen zijn als woning. Zulke plekken zijn bijvoorbeeld al te vinden in de gemeenten Venlo, Landgraaf, Beesel en Kerkrade.

Gemeenten communiceren over opvanglocaties

Het opvangen van een grote groep vluchtelingen is een delicaat proces. Je hebt te maken met veiligheid en praktische zaken zoals registratie. Maar bovenal met mensen. Met vluchtelingen die een verschrikkelijk trauma met zich meedragen. En met omwonenden, die er van de een op de andere dag een hoop nieuwe buurtgenoten bij krijgen. Gemeenten gaan zelf aan de slag met het gereedmaken van opvanglocaties, informeren omwonenden en maken ook zelf bekend welke opvanglocaties opengaan.

Zorg op maat bij doorstroomlocaties

Beide veiligheidsregio’s hebben gekozen voor het inrichten van zogenoemde ‘doorstroomlocaties’. Hier worden mensen kortstondig opgevangen. Bij de intake wordt gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de vluchteling. Zo wordt er bijvoorbeeld geprobeerd families zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. Hierdoor wordt direct de best mogelijke plek voor langere tijd bekeken om zo extra reisbewegingen en onrust voor de vluchtelingen te voorkomen. Grotere doorstroomlocaties zijn inmiddels ingericht in de Gemeente Maastricht, Horst aan de Maas, Sittard-Geleen en Bergen. Op overige plekken worden op kleinere schaal locaties met een kort verblijf geregeld, zoals in Venlo.

Initiatieven vanuit de samenleving

De veiligheidsregio’s en gemeenten worden overspoeld met hartverwarmende initiatieven voor opvang en hulp. Limburg toont zich de warme provincie die klaar staat voor onze medemens en in deze fase zeker voor de vluchteling afkomstig uit een verschrikkelijke oorlogssituatie. Vangt u zelf Oekraïense vluchtelingen op? Meld dit dan bij uw gemeente. Zij kunnen de vluchtelingen dan registreren. Op die manier komen ze bijvoorbeeld in aanmerking voor gezondheidszorg en onderwijs.

Wil je op een andere manier in actie komen en Oekraïense vluchtelingen helpen? Dat kan. Op deze pagina staat waar je terechtkunt om hulp te bieden aan Oekraiense vluchtelingen. Je kunt ook terecht op de site van je gemeente.


  • Deel deze pagina: