KNMI kondigt opnieuw code oranje af voor Limburg: waarschuwing voor hoge temperaturen

11 augustus 2020 - 12:49
ActueelAlgemeen

Het KNMI heeft voor vandaag en morgen (dinsdag 11 en woensdag 12 augustus) opnieuw code oranje afgekondigd in verband met de aanhoudende hitte in onze provincie. In Limburg kan het extreem warm worden met plaatselijk maximumtemperaturen van 35°C of iets daarboven. Zulke hitte brengt risico's met zich mee. Weet jij wat je moet doen om oververhitting te voorkomen?

Vorige week woensdag heeft het RIVM al het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. 

Let extra goed op jezelf en elkaar 
Omdat het risico van een hittegolf vaak onderschat wordt en omdat vanwege het coronavirus meer kwetsbare mensen geïsoleerd thuiszitten, roepen we iedereen op om tijdens hittegolf extra goed op elkaar te letten. Het advies is om goed te drinken, de schaduw op te zoeken en om niet teveel inspanningen te verrichten. Doordat de zonkracht hoog is, kan de huid zeer snel verbranden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Kwetsbare groepen
Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Neem daarom dagelijks contact op met kwetsbare mensen in de buurt, zoals ouderen. Vraag of diegene genoeg drinkt. We adviseren om voldoende water, thee of koffie te drinken, ook als je geen dorst hebt.

Bentje langere tijd onderweg in de auto?
Neem genoeg water mee en zet de airco niet al te koud, niet meer dan 6 graden onder de buitentemperatuur. Daarmee voorkom je klachten als verkoudheid en hoofd- en keelpijn.

Natuur en dieren 
Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

WML ziet het drinkwatergebruik de laatste dagen enorm toenemen. Zij adviseert dringend om de komende dagen geen water te gebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin of het (vaker) verversen van zwembadjes. Zo blijft er genoeg water over voor wat écht belangrijk is: voldoende drinken en af en toe een verkoelende wasbeurt. Voor meer tips verwijst WML naar haar websitepagina.

Laat geen kinderen en ook geen dieren achter in de auto. Ook niet voor heel even. En zorg dat ook dieren voldoende schaduw en drinken hebben.

Wat kan ik doen om oververhitting te voorkomen?
Om oververhitting te voorkomen, kun je de volgende dingen doen: 

  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
  • Zoek de schaduw op 
  • De huid kan binnen 15 minuten verbranden. Bescherm jezelf dus tegen de zon. Smeer de huid in met zonnebrandcrème
  • Beperk lichamelijke inspanning
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
  • Zet ‘s nachts en ’s ochtends ramen en deuren open om de koelte binnen te laten. Doe dit zonder de veiligheid uit het oog te verliezen
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Naar aanleiding van het coronavirus heeft het RIVM de richtlijnen aangepast over luchtkoeling met behulp van ventilatoren. Meer informatie leest u op de website RIVM


  • Deel deze pagina: