"Het beste van twee werelden"

13 oktober 2024 - 17:22
Actueel

Collega Mirthe begon bijna 5 jaar geleden bij de Veiligheidsregio als specialist MOV (voorbereiding/planvorming). Recent maakte ze de overstap naar MOTO (oefenen/trainen). Wil je weten wat haar werk zo uitdagend maakt? Lees dan hier haar verhaal.

Mirthe, leg de vacature eens uit alsjeblieft. Wat houdt MOV nou concreet in?

Mirthe: “Als specialist MOV (multidisciplinaire operationele voorbereiding) ben je de spin in het web van de voorbereiding op verschillende typen rampen en crises. Samen met collega's van de hulpdiensten, maar ook met crisispartners zoals Enexis of Rijkswaterstaat, sla je de handen ineen om de crisis zoveel mogelijk voor te zijn. Onder andere door het maken van plannen en informatiekaarten. Je maakt werkafspraken: ‘Wie heeft het mandaat om beslissingen te nemen?’ bijvoorbeeld. Maar je denkt ook nu alvast na over de mogelijke gevolgen van een incident. Wist je bijvoorbeeld dat uitval van gas niet alleen vervelend is voor de huishoudens die een cv-ketel hebben, maar ook kan leiden tot uitval van elektriciteit, omdat veel elektriciteitscentrales gasgestookt zijn?” 

En waarom is er gekozen voor de combinatie met MOTO? Wat houdt dat dan in?

“Met het schrijven van plannen en informatiekaarten alleen, zijn we er niet. We willen er ook voor zorgen dat datgene wat we met zijn allen bedenken in de praktijk ook werkt. Als specialist MOTO (multidisciplinair opleiden trainen en oefenen) zorg je dat crisisfunctionarissen vakbekwaam blijven en breng je plannen tot leven in een realistische oefenomgeving. Dat vergt een hoop plannen, organiseren en afstemmen (locaties, deelnemers, inhoud), maar doet ook een beroep op je creativiteit. Bijvoorbeeld bij het schrijven van scenario's of het kiezen van werkvormen."

 

En nu is er dus een vacature, die zowel jouw oude als nieuwe verantwoordelijkheden combineert?

"Ja klopt! Mijn overstap van MOV naar MOTO maakt het mogelijk mijn inhoudelijke kennis, maar ook mijn enthousiasme voor het vak (crisisbeheersing en rampenbestrijding) zoveel mogelijk te delen. De uitkomsten van oefeningen zorgen vaak voor nieuwe inzichten die vervolgens weer landen in onze plannen. Zo blijven we onszelf continu verbeteren. Een waardevolle combinatie. 

De huidige vacature binnen ons team combineert het beste van deze twee werelden en wacht op jouw sollicitatie!"

 

Hier vind je de vacature:
Specialist Crisisbeheersing en Rampenbestrijding (MOV/MOTO) (1.0 FTE-36 uur/week) :: Veiligheidsregio Zuid-Limburg (vrzl.nl)


  • Deel deze pagina: