Evaluatie samenwerking bij incident overlaatdam Maastricht, januari 2024

12 juli 2024 - 16:21
Actueel

Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Rijkswaterstaat hebben onderzoeksbureau Berenschot gevraagd de aanpak van het incident bij de overlaatdam Maastricht te evalueren.

In januari van dit jaar ontstond er een gat in de overlaatdam bij Bosscherveld in Maastricht. Dit incident was voor zowel de Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Rijkswaterstaat reden hun crisisorganisatie in werking te stellen. Beide organisaties hebben hun crisisaanpak de afgelopen maanden gezamenlijk geëvalueerd; doel van deze evaluatie is om te leren van de aanpak van het incident. Recent is het evaluatierapport afgerond. 

Partners
Tijdens het incident werkte Veiligheidsregio Zuid-Limburg nauw samen met meerdere partners: Defensie, gemeente Maastricht, Waterschap Limburg, GHOR Zuid-Limburg, politie en Rijkswaterstaat. De evaluatie door onderzoeksbureau Berenschot richt zich vooral op laatstgenoemde samenwerking met RWS.

Conclusie
Er valt te concluderen dat zowel Rijkswaterstaat als de Veiligheidsregio passend en tijdig gealarmeerd hebben. In de crisis ontstond er ook wel enige spanning tussen de samenwerkingspartners en de verwachtingen naar elkaar. Begrijpelijk, omdat er een (vooral technische) aanpak gevonden moest worden voor het dichten van de dam en er daarnaast grote zorg was voor de bewoners. Twee aparte werelden met specifieke kennis en aanpak. 
Kort samengevat laat de evaluatie zien dat de afhandeling van het incident goed is verlopen, in goede samenwerking, met een goed resultaat.

De complete evaluatie kunt u hier vinden.

De doorgebroken overlaatdam

De doorgebroken overlaatdam


  • Deel deze pagina: