Drie boten scheef als gevolg van lage waterstand Maas

18 oktober 2024 - 15:21
Actueel

Vandaag zijn drie boten op de Maas scheef komen te hangen als gevolg van de lage waterstand. Het gaat om coffeeshop Mississippi, hotelboot het Botel en een brandstofbunkerschip. Vanuit Rijkswaterstaat zijn deze schepen gisteren geïnformeerd over de dalende waterstand, zodat ze voorzorgsmaatregelen konden nemen. Een brandstofschip is gisteren al leeggepompt uit voorzorg. Dus daar was geen risico. De gasten van de hotelboot zijn verzocht de boot te verlaten uit voorzorg. De brandweer sloeg alarm omdat de gevolgen niet direct te overzien waren. De Maaspromenade is op dit moment nog steeds afgezet voor publiek. In de tussentijd werd door Rijkswaterstaat doorgewerkt om de oorzaak te verhelpen. Daar kwam schot in. Deze ingewikkelde operatie verliep vandaag voorspoedig.

Het waterpeil van de Maas staat laag vanwegde de stuw bij Borgharen die niet gesloten kon worden door een vrachtschip dat afgelopen zaterdag in aanvaring kwam met de stuw door sterke stroming van de Maas. Omdat het gezonken vrachtschip dwars lag in de scheepvaartopening van de stuw, stroomde het water sneller weg dan normaal. 

Rijkswaterstaat is afgelopen dagen met man en macht bezig geweest om het schip weg te trekken. Vanmiddag tegen 15.00 uur is het gelukt het schip leeg te pompen en inmiddels is hij onder de schuif van de stuw vandaan gehaald. De schuif is helemaal gesloten. Nu kan het waterpeil gecontroleerd omhoog worden gebracht. Lees er alles over op: Liveblog gezonken schip bij stuw Borgharen (rijkswaterstaat.nl)


  • Deel deze pagina: