Dit zeggen de buren van Chemelot over veiligheid
Op 5 oktober trapten we de Week van de Veiligheid af in het Galfettigebouw van Geleen. En vorige week stonden we op de veiligheidsmarkten van Sittard en Stein. Als redactie van Samen veilig rondom Chemelot spraken we met allerlei omwonenden van het chemisch industrieterrein. We vroegen bezoekers: “Hoe is het om buur van Chemelot te zijn?”
De 'basis-is-bekend' buur
Tijdens de gesprekken blijkt dat veel mensen gelukkig weten wat ze moeten doen als de sirene gaat: naar binnen gaan, ramen en deuren sluiten, ventilatie uitzetten en naar de rampenzender (L1) kijken en/of luisteren. Maar zodra het over dilemma’s gaat, beginnen mensen te twijfelen. “Ik zou het wel lastig vinden als ik een belangrijke afspraak in het ziekenhuis zou hebben.” Een vrouw uit Limbricht bevestigt dat mensen wel weten wat er moet gebeuren, maar er niet altijd naar handelen. Zo was ze aan het werk in een jeugdzorginstelling tijdens de brand in de Bosmanloods in 2016. “Mijn collega’s en ik wisten wat we moesten doen. We haalden de jongeren naar binnen, sloten de ramen en lieten alle ouders weten dat we hun kinderen vanwege de veiligheid binnen zouden houden. Toch kwamen er ouders naar de instelling om hun kind op te halen.”
De buurprofessional
Het is geen verrassing dat de veel (oud-)medewerkers van Chemelot die we spreken, heel goed op de hoogte zijn van allerlei veiligheidsmaatregelen. Ze spreken over ‘haaks op de wind’ vluchten en zo snel mogelijk een redelijk dichte ruimte opzoeken. Wat wel opvallend is, is dat ze het thuis niet over veiligheid hebben. “Ik vertel thuis wel over mijn werk, maar ben nog nooit met mijn gezin aan tafel gaan zitten om te praten over wat je moet doen als de sirene gaat of als er brand is”, vertelt een medewerker. “Natuurlijk heb ik een meterkastkaart”, zegt een andere bezoeker. “En ik weet uit mijn hoofd wat erop staat.” Op de vraag of zijn gezinsleden ook weten wat ze moeten doen, is hij even stil. “Dat weet ik eigenlijk niet.”
De bezorgde buur
Of ze naast Chemelot wonen of niet, mensen maken zich zorgen over allerlei dreigingen. Zoals natuurrampen, oorlogen, computerstoringen, stroomuitval maar bijvoorbeeld ook de krapte op de arbeidsmarkt. Eén bezoeker zegt: “Er is overal te weinig personeel. Ik vermoed dat het bij Chemelot niet anders is. Een kennis van mij werkt bij Chemelot. Als ik hoor dat hij moet overwerken, denk ik: wie te lang werkt wordt moe. En wie moe is, maakt fouten.” Een ouder echtpaar geeft toe dat ze zich onveilig voelen als de ramen rammelen “en dat gebeurt bij ons thuis vaker dan ons lief is.”
De veiligheidszekere buur
Buren overtuigd van de veiligheid rondom het terrein, benadrukken de innovatie en werkgelegenheid die Chemelot biedt. Een omwonende zegt: “Bij Chemelot zijn de veiligheidsmaatregelen hartstikke streng. Daar ben je veiliger dan op menig andere plekken waar je gewoon aan het verkeer deelneemt.” Ook de partner van een vrouw die notabene wel gezondheidsklachten ervaart en dit relateert aan Chemelot, maakt zich géén zorgen. “Ik woon al mijn hele leven in Geleen en heb nergens last van.”
De goed geprepareerde buur
Omdat mensen bij de kraam van Samen veilig rondom Chemelot een noodradio kunnen winnen, is het hebben van een noodpakket ook een ‘hot topic’. Eén bezoeker vertelt dat ze in de kelder een tas heeft staan met een paar flessen water, een zaklamp en een radio. Een andere vrouw zegt dat ze al jaren geen radio meer heeft en vraagt of ze ook via haar telefoon op internet naar L1 kan luisteren. Ja, dat kan, zolang je telefoon voldoende is opgeladen!
Dit doet Samen veilig rondom Chemelot
De campagne Samen veilig rondom Chemelot richt zich op omwonenden van Chemelot. Het is een initiatief van de omliggende gemeenten, hulpverlenenden diensten, de Veiligheidsregio en Chemelot zelf. De gesprekken die we voeren met omwonenden zijn belangrijk voor de campagne Samen veilig rondom Chemelot. Zo weten we wat er leeft. En daar kunnen we dan weer aandacht aan besteden op www.samenveiligrondomchemelot.nl.